1984 vs.Demokrácia

Az egyik leghatásosabb műnek tartom Orwell 1984-ét és pont amiatt, a benne foglaltak miatt érzek mélységes szégyent.

Eljutottunk oda, hogy vannak emberek, akik újraértelmezik a demokráciát és az erkölcsöt. Ami még talán nem is lenne baj, ha ez tényleg a "helyes" irányba haladna. De sajnos nem abba halad. Elnézve a diáktüntetésről készült felvételeket, képtelen vagyok más oldalra állni, mint a diákok oldala. Az a vérszomjas katasztrófanyugdíjas és elvakult pártaktivista, aki zihálva hányja ki magából a mocskot és a butaságot, vajon végiggondolja, hogy mi az, ami mellett kiáll?

Én csak azt látom, hogy magával az Ördöggel is képes lenne szimpatizálni, ha az az MSZP, Gyurcsány és Bajnai ellen vezetné őt. Én azt látom, hogy ez a fidesz-támogatás nem valami mellett, hanem valami ellen szerveződik és teljesen mindegy, hogy ki mellé áll a savazós nyugdíjas, vagy a fogatlan pártember, esetleg a buta kekszesnéni, vagy a gátlástalan gyilkos (és igen, lehet, hogy valaki követ el hibát a múltjában, de egy embert megölni nem "hiba", hanem olyan stigma, amit az ember egész életén magán hordoz; hiba kint hagyni reggel a tejet az asztalon, de ölni!? Maximum önvédelemből, önmagadat és a szeretteidet védve, ha az életük múlik rajta, de nincs az a büntetés, ami feloldoz egy iylen gátlástalan tett alól).

Nekik mindegy, őket nem érdekli, mert az, aki nincs velük, az ellenük van. Emlékezetes a Rákosi időkből való jelmondat? Aki ezeket a gondolatokat megidézi és kimondja, az hogy védheti a demokráciát?

Én hiszek a demokráciában. Szerintem jó rendszer! És Magyarországon nem a rendszerrel van a baj, hanem akik irányítják ezt a rendszert, mindenkivel, az egész politikai elittel. Ezért tartom fontosnak kiállni ezek mellett a diákok mellett, mert ők felelős politikai generációt jelenthetnek, és megvan bennük a képesség és a lehetőség, hogy kiműveljenek egy igazi, nyugati politikai elitet. Azt, ami Magyarországon 1989-ben is megkapta az esélyt és mára elkorcsosult, a Rákosi örökség belemélyedt a gondolataikba.

Az 1984-ben az emberek felsorakoznak a Két Perc Gyűlölet erejéig, amikor percekig gyűlölnek valamit és valakit, amit nem is ismernek. És ezek az emberek tudatlanok, megvezethetők és felelőtlenek. Pont olyanok, mint akik szembe mentek a Lendvay utcában az egyetemistákkal: a gondolataikat értelmes mondatba foglalni képtelen, retrográd, elvakult és megkeseredett emberek, akiknek öröm, ha támadhat és ha levezetheti a dühét egy másik emberen, önmérséklet, józan gondolkodás nélkül.

A legnagyobb hibának tartom a felsőoktatás radikális leépítését (legyen az pénzügyi, szervezeti, vagy bármilyen), mert tényleg a megvezethető, tájékozatlan és tanulatlan emberek létszámát növeli. Pont azokét, akik nem vezetésre termettek és nem vezetésre lettek kiművelve. Az elit, legyen az művész, politikus, tudós, felelősséggel tartozik mindazért, amit tesz, mert a feladata nem csak az, hogy csináljon valami hasznosat, de ennél még nagyobb feladata, hogy irányt mutasson, hogy vezessen, ha más csak követni képes.

Ezek az egyetemisták felelősen és becsületesen álltak ki az elveikért. Érvekkel és célokkal, a saját és az egész ország jövője érdekében. És a mostani kormányzó politikai erő, aki alig 20 éve ugyan így tiltakozott a rákosi gondolkodás ellen, saját múltbéli énjét gyalázza és közben nevetség tárgyává válik a nyugdíjasai és a süteményei mögé bújva.

xoxo Maxen

2013.03.09. | 33 komment | Címkék: politika fidesz kormány tüntetés egyetemisták balkán szélsőség divat tüntető

süti beállítások módosítása